top of page

2024 Regional Development Forum

Regional Development Forum

AGENDA AT A GLANCE

Date
Strategic Summit
Exhibition
Student's Day
H2 Momentum
H2Innovate Next
Women in Net-zero Future Program
Cocktail Reception
Gala Dinner / Sustainability & Diversity
Regional Development Forum
9th July 2024
-
-
-
-
-
-
-
-
-
10th July 2024
08:55AM-18:35PM
10:00AM-18:00PM
10:00AM-15:30PM
14:00PM-18:20PM
14:00PM-18:00PM
16:00PM-17:30PM
18:35PM-19:30PM
19:30PM-20:30PM
-
11th July 2024
08:55AM-17:15PM
09:00AM-16:00PM
-
-
09:30AM-17:00PM
-
-
-
09:30AM-17:00PM

2024 Regional Development Forum

The Regional Development Forum stands as a collaborative initiative ingrained within the Connecting Green Hydrogen APAC 2024 and the Australia Wind Energy 2024. It sets out an ambitious blueprint for Australia's regional wind and hydrogen industries, with the showcases of star regions and projects in Australia's clean energy transition. It serves as a crucial platform for meaningful dialogues and productive exchanges among policymakers, project owners, community representatives, industry groups, technology providers, and other stakeholders, showcasing their major interests and considerations and allows more practitioners to hear behind-the-scenes stories and learn from their leading experiences.

Regional Development Forum is exclusively open to sponsors, speakers, and delegates.

Stream A

Morning - 11 July Thursday

09:30 -12:00
(150 mins)

Leading case Study: Hunter

09:00 - 09:25

(25 mins)

Welcome Address and Understanding the Hunter’s Cultural and Industrial Contex

Alice Thompson
Chief Executive Officer
Committee for the Hunter

09:25 - 09:45

(25 mins)

[Keynote] Role of the Hunter in NSW’s Energy Transition

Andrew Kingsmill
Executive Director, Network Planning & Technical Advisory
EnergyCo NSW

09:45 - 10:10

(25 mins)

[Keynote] Industry Cultivation: Developing Local Skilled Workforces

Grahame Irwin
Australian Government Employment Facilitator, Hunter and Surrounds
Department of Employment and Workplace Relations

10:10 - 10:50 

(40 mins)

[Panel] Clean Energy Shared Infrastructure: Hunter Hydrogen Infrastructure Masterplan

Moderator: 

Alex Dronoff
Chief Executive Officer
Fichtner Australia and New Zealand

Panelist:

Joshua Moran
Chief Commercial Officer
CONEXA Infrastructure Partners

Morning Coffee Break

11:20 - 11:45

(25 mins)

[Star Project Roadshow] Renewable Hydrogen Case

Ryan Willemsen-Bell
General Manager, Future Fuels
Origin Energy

11:45 - 12:00

(15 mins)

[Star Project Roadshow] Wind Case 1: reserved for Equinor

12:00 - 12:15

(15 mins)

[Star Project Roadshow] Wind Case 2: reserved for EDF Renewables 

Kiseok Kim
Development Director - Offshore Wind
EDF Renewables Australia

12:15 - 12:40

(25 mins)

[Keynote] Ensuring Community Benefits: an Orica case study

Nicole Masson
Community Relations Specialist
Orica

12:40 - 12:45

(05 mins)

Closing Address by Committee for the Hunter

Afternoon - 11 July

14:00 -16:30
(150 mins)

Leading case Study: Pilbara

14:00 - 14:15

(15 mins)

[Keynote] Spotlight on Western Australia and Pilbara Development Models and Plans with Wind and Hydrogen

Terry Hill
Chairman
Pilbara Development Commission

14:15 - 14:30

(15 mins)

[Keynote] Spotlight on Pilbara - Making Clean Energy Work with Local Industrial Development

Chris Schooling
Director Pilbara
Department of Jobs, Tourism, Science and Innovation, WA

14:30 - 15:10

(40 mins)

[Panel] Commercial Viability of Clean Energy in Regional Mining and Resource Extraction Industries

Tim Bray
Assistant Coordinator Strategic and Consumer Policy
Department of Energy, Mines, Industry Regulation and Safety

Rebecca Tomkinson
Chief Executive Officer
The Chamber of Minerals and Energy of Western Australia

Afternoon Coffee Break

15:40 - 16:10

(30 mins)

[Keynotes] Intra- and Inter-regional Connectivity through Green Energy
  • Green Power Networks and Community Relations

Darren Hill
EGM Business Development & Strategy
Horizon Power 

16:10 - 16:40

(30 mins)

[Star Project Roadshow] Clean Energy

Stream B

Morning - 11 July

08:55 - 12:45

Leading case Study: Gippsland

08:55 - 09:00

(05 mins)

Host State Welcome Address

Hon. Gayle Tierney MP
Minister for Skills & TAFE, Minister for Regional Development
Victorian Government

09:00 - 09:05

(05 mins)

Welcome Address by Co-host

Chris Buckingham
Chief Executive Officer
Latrobe Valley Authority

09:05 - 09:25

(20 mins)

[Keynote] Understanding Gippsland’s Cultural and Industrial Context

Chris Buckingham
Chief Executive Officer
Latrobe Valley Authority

09:25 - 09:35

(10 mins)

Voices from the Gunaikurnai Community

09:35 - 09:55

(20 mins)

[Keynote] Supporting a Sustainable Development: Investing in Economic Opportunities to Support the  Transition

Kellie O'Callaghan
Chair
Regional Development Australia Gippsland

Sara Rhodes-Ward
Regional Director, Gippsland
Victorian Department of Jobs, Skills, Industry and Regions

09:55 - 10:35

(40 mins)

[Panel] Industry Cultivation: Developing Local Skilled Workforces

Katherine Brewis
Senior Project Manager
CPB Contractors

Leigh Kennedy
Associate Deputy Vice-Chancellor, Engagement
Federation University Australia

Laura Macpherson
Chief Executive Officer
TAFE Gippsland

Paul Johnson
Regional Engagement Manager
Star of the South

10:35 - 10:45

(10 mins)

[Keynote] Building Social Licenses for Renewable Energy Development

Darren McCubbin
Chief Executive Officer
Gippsland Climate Change Network

10:45 - 11:00

(15 mins)

[Star Project Roadshow] Offshore Wind

Morning Coffee Break

11:30 - 11:45

(25 mins)

[Star Project Roadshow] Liquefied Hydrogen Supply Chain Commercial Demonstration Project

Jeremy Stone
Non-Executive Director
J-Power

11:45 - 12:00
(15 mins)

[Keynote] Bolstering Gippsland’s Enabling Infrastructure - Transmission

Alistair Parker
Chief Executive Officer
VicGrid

12:00 - 12:15

(15 mins)

[Keynote] Bolstering Gippsland’s Enabling Infrastructure - Battery Storage

Jamie Lowe
Head of Regulation, Compliance, and Sustainability
ENGIE ANZ

12:15 - 12:30

(15 mins)

[Keynote] Bolstering Gippsland’s Enabling Infrastructure – Ports and Marine Logistics 

12:30 - 12:35

(05 mins)

Closing Address by Latrobe Valley Authority

Afternoon - 11 July

14:00 - 16:30
(150 mins)

Leading case study: Central Queensland

14:00 - 14:20

(20 mins)

[Keynote] The Hydrogen Opportunity in Queensland and Gladstone

14:20 - 14:40

(20 mins)

[Keynote] Regional Transformation Opportunity of Hydrogen and Clean Energy

Matt Burnett
Mayor
Gladstone Regional Council

14:40 - 15:00

(20 mins)

[Keynotes] Decarbonising Queensland’s Industrial Heart

15:00 - 15:15

(15 mins)

[Keynote] Innovation and Training: Fuelling a Clean Energy Future

Paul Hodgson
Executive Director Regional Futures - Energy Transitions & Director, Centre for Hydrogen and Renewable Energies
CQUniversity 

Afternoon Coffee Break

15:45 - 15:55

(10 mins)

[Keynote] Planning, Regulation and Operation of Windfarm Transportation

Lauren Hewitt 
Chief Executive Officer
Queensland Transport and Logistics Council

15:55 - 16:25

(30 mins)

[Panel] Queensland’s REZ Development - Project Efficiency, Social Consideration and Licence Approach

  
Senior Representative
InEight

16:25 - 16:45

(20 mins)

[Project Roadshow] The CQ-H2 Project: Global Cooperation, Domestic Industry

Phil Richardson
General Manager, Hydrogen Projects
Stanwell Corporation

16:45 - 16:55

(10 mins)

Close Address
bottom of page